BASKETBOLUN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ
Oldukça zorlu bir mücadele sporu olan basketbol, aynı zamanda uzun süreler boyunca çalışılması gereken ileri teknikler barındırmaktadır. Ancak çok küçük yaşlardan, okul yıllarına ve daha ileri yaşları içeren dönemlere kadar zevkle çalışılabilecek bu spor, diğer tüm disiplinlerde olduğu gibi çocukların gelişimi ve kişilerin vücut sağlığı konusunda da büyük bir öneme sahiptir. Fiziksel etkilerinin yanı sıra, sosyal ve psikolojik etkileşimleri de bulunan bu spor branşının ilk bakışta akla gelen 5 temel faydasını sıralamak gerekirse, özet olarak aşağıdaki sonuçlara kolayca ulaşılabilir.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları
1 – Kondisyon
Kondisyon: Bahsedildiği gibi, eğlence ve heyecanı ile her geçen gün popülaritesi artan basketbol sporu, fiziksel ve ruhsal sağlık açısından olumlu gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. Amatör, yarı profesyonel ya da profesyonel olarak her şekilde takip edilecek basketbol antrenmanları sayesinde, gözle görülebilir bir takım gelişmeler kaydedilebilmektedir.
Öncelikle basketbol, içerdiği zorlu hareketler ve kuvvet gerektiren manevralar dolayısıyla kardiyovasküler (kalbe yönelik) bir sistem olarak kabul edilir. Çalışmalar sırasında gerçekleştirilen koşma ya da zıplama gibi çok çeşitli aktiviteler, kalp ve akciğerler üzerinde olumlu bir etki oluşturacaktır. İdmanlar ya da karşılaşmalar sırasında, vücudun kan pompalama kabiliyeti düzene girer ve nefes kapasitesi artış gösterir. Kapalı bir salonda ya da açık havada olması fark etmeksizin, basketbol hareketleri sağlıklı bir yaşam için en temel bileşenleri bünyesinde barındırmaktadır.
Aynı zamanda, doğru bir çalışma programı eşliğinde, yağ yakımına yardımcı olduğu kadar, kasların kuvvetlenmesi ve esnekliğinin arttırılması da söz konusudur. Ayrıca, düzenli olarak takip edilecek antrenmanlar yardımıyla hız ve çeviklik konularında, vücut kendisini bu sağlam sistem içerisine adapte edecektir.
2 – Takım Çalışması / Ekip Ruhu
Takım Çalışması / Ekip Ruhu: Basketbol oyunu, ortak bir hedefe ulaşılma çabasını gerektiren özel bir takım sporudur. Ter atmak ve kondisyon tutmak amacı ile tek başına yapılabilecek hafif idman alternatifleri mümkün olduğu gibi, genellikle takım halinde yürütülen bir sistemdir. Elbette, sosyal açıdan, özellikle gençlerin bu şekilde kalabalık sahalarda, belirli kurallara bağlı kalarak, takım arkadaşlarıyla birlikte paylaşarak kendilerini geliştirmeleri ruhsal dengelerinin ve sosyal kabiliyetlerinin gelişmesinde önemli bir araç vazifesi görmektedir. Takım halinde gerçekleştirilecek mücadeleler sırasında, kişi her zaman tek başına yönetmeyi veya oynamayı düşünemez; dolayısıyla stres altında çabuk kararlar vererek, ekip için en uygun olan zamanlarda oyununu takım arkadaşlarıyla birlikte geliştirir ve başarıyı paylaşabilme gerekliliğinin farkına varır. Takım ya da ekip ruhu olarak özetlenebilecek bu öğreti, hayatın ilerleyen safhaları için, çocukların ve gençlerin yaşamlarında etkili olacak en temel sosyal özelliklerden biridir.
3 – Koordinasyon
Koordinasyon: Basketbol, karmaşık manevraları dolayısıyla, ayaklar, kollar ve gözler gibi vücudun öncül mekanizmalarının birlikte uyum içinde çalışabilmesini gerektirmektedir. Her özel yetenekte olduğu gibi, bu kabiliyet de kişiye bağlı bir hızda ilerleyecektir. Ancak, düzenli bir çalışma ile koordinasyon yeteneğinin geliştirilebildiği ve böylece beynin vücudu idare yetisinin de aynı oranda ilerleme kaydettiği kaçınılmaz bir gerçekliktir. Özellikle, profesyonel kişilerin denetimi altında izlenecek yöntemler ve elde edilecek ilerleme süreci ile bu alanda gözle görülür ilerleme kaydedilmesi oldukça sık yaşanan bir durumdur.
4 – Güven Duygusu
Güven Duygusu: Basketbol, karşılıklı güven ya da özgüven esasına dayanan nitelikli bir spordur. İyi bir bireysel oyun çıkaran ya da kazanan takımda yer alan bir çocuğun güven duygusu da aynı oranda perçinlenmiş olacaktır. Özellikle gençliğin temellerinin atılacağı çocukluk döneminde yakalanması gereken bu kuvvetli duygu, kişisel karakterin önemli yapı taşları arasında yer alır. Güvenini sağlam bir zemin üzerine inşa eden çocuklar, elbette, gelecekte yüz yüze geleceği sorunların üstesinden gelme cesaretini kendilerinde kolayca bulacak ve harekete geçmek için büyük iç hesaplaşmalar ve travmalar yaşamak durumunda kalmayacaklardır.
5 – Sosyal Yetenekler
Sosyal Yetenekler: Bir takım çalışmasına dayandığı için, basketbol sosyal bir spor aktivitesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle, diğerleri ile kolayca iletişim kurmaktan çekinen, kalabalıklar içerisine karışamayan çocuklar, takım arkadaşları, koçları ve birçok kişiden oluşan olası seyirciler yardımı ile bu çekingenlik duygusunu üzerinden atabilmektedir. Kişiler arası iletişim yeteneklerinin, erken zamanda yerleşmesi gerekliliği, ileride karşılaşılabilecek birçok önemli sorunu ve ruhsal bunalımı da kontrol altına alabilen kuvvetli bir insani yaşam özelliğidir. Genç ve erişkin dönemlerde daha fazla durumda kendini belli edecek çekince duyguları, böylesi grup etkinlikleri ile daha kolay baş edilebilir bir hal almakta ve elbette ilgili ailelere de yadsınamaz faydalar sağlamaktadır.
Sayılan her beş yetenek de, basketbolun doğal süreci içerisinde kişisel gelişime etki eden önemli ve geliştirilebilir olgulardır. Sadece bu spora karşı aileler ve çocukları tarafından duyulan yüzeysel ilgi, maçları izleme merakı basketbola başlamak için yeterli bir sebep gibi gelmiyorsa da; böyle temel faydaları göz önüne alındığı takdirde, düzenli çalışmalara başlamak için, hiçbir zaman geç kalmışlık durumu söz konusu olmayacaktır.
Sağlık Açısından Yararları:
Basketbol, birçok başlama ve durma hareketini içeren bir spordur. Aerobik bir spor olarak tanınmış olmasa da, dışarıda yapılabilecek basit bazı basketbol hareketleri dahi aşağıdaki yararları beraberinde getirebilir:
- Kalori yakmaya yardımcı olur. (Ortalama şartları yerine getirilen bir basketbol oyununda, 1 saatte 630 – 750 kalori harcanabilmektedir.)
- Fiziksel dayanıklılığı geliştirir.
- Denge ve koordinasyonu sağlamlaştırır.
- Konsantrasyon ve öz-disiplinli çalışma ilkeleri kazandırır.
- Kas yapısını güçlendirir.
Diğer Alanlardaki Yararları
- Zinde kalabilmenin en eğlenceli yollarından birisi olan basketbol sayesinde aynı zamanda farklı alanlarda da gelişim kaydedilebilmektedir.
- Yeni bir arkadaş çevresi edinmeyi sağlamaktadır.
- Bir takıma ait olmanın ve ekip çalışmasının gerçek anlamını öğretir.
- Tüm yaşlarda ve tüm farklı yeteneklere sahip oyuncular tarafından oynanabilir.
- Bir saha sporu olduğu için, yılın tüm zamanlarında rahatlıkla çalışma imkanı sunar.
- Çocuklar ve hatta büyükler için de oldukça eğlenceli bir spordur.
- Bir çember ve bir top tedarik edilebilen her durumda, tek başına dahi antrenman yapabilme şansı sağlar.
- Nizami karşılaşmalarda gereken 10 oyuncu şartının yanı sıra, iki kişiyle de oynanabilecek farklı ve eğlenceli versiyonları mevcuttur.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları