Basketbolda Baskı ile Mücadele Yöntemleri
BASKETBOLDA BASKI İLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?
Baskı, sıkıntı ya da kaygı… Adı her ne olursa olsun, bu duygu ile mücadele etme yollarını öğrenmeye çalışmadan önce, bunun tam olarak ne olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Baskı, stresli koşullar altında ortaya çıkan bir reaksiyondur. Herkesin muhakkak surette karşılaştığı bir olaydır; ancak, bazı kişiler bu tür duygular ile diğer insanlara nazaran daha kolay mücadele edebilirler. Gerekli çalışmalar, bu duyguyu yenebilmek adına yürütüldüğü sürece, baskı basketbolda iyi bir itici güç olarak bile kabul edilebilir.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları
Basketbolda Baskı Hissinin Oluşumu
Herhangi zorlu bir spor dalında olduğu gibi, mücadeleye dayanan basketbol da, birçok baskı dinamiği içermektedir. Ancak, hızlı gelişen bu oyunda, sahne ışıkları diğer birçok benzeri duruma göre daha fazla parlayacaktır, yani her bir oyuncu ve hareketi üzerinde yoğunlaşan binlerce göz vardır. Bu durumda basketbol zeminindeki baskının hissedilen etkileri, belki de olması gerekenden çok daha büyük sonuçlara yol açabilmektedir. Hırslı bir karşılaşma esnasında, sinirlerin gerilmeyeceğini düşünmek imkansız bir yaklaşım olur. Oyuncuların manevralarını başarısızlığa itebilen bu baskılar, çeşitli formlar altında hayat bulabilirler:
- Bunaltıcı bir defans sistemi
- Son dakikaya kalmış oyunlar
- Yenilme korkusu
- Yapılan hataları unutabilme hızı
- Takım arkadaşlarını, eğitmenleri ve aileyi hayal kırıklığına uğratma korkusu
Bazı oyuncular, böylesi durumlarda meydana gelecek kaygılanma hissi ile mücadele ederek üstesinden gelebilirken, diğer oyuncular ise neredeyse kariyerleri boyunca bu his ile baş etmeye çalışmak durumunda kalırlar. Herhangi bir karşılaşma anında, tüm olasılıkları deneyimleninceye kadar, bir basketbolcunun hangi tipte bir insan olduğunun kestirilebilmesi oldukça zordur. Bunun en kötü tarafı ise, baskılanması gereken anlarda, herkesin gözünün oyuncu üzerinde yoğunlaştığının farkına varılması ile bu duygunun yoğunlaşması nedeniyle üstesinden gelinemez bir hal almasıdır.
Baskı Talimleri
Oyundaki baskı ortamının yakalanabilmesi için, antrenman takımı iki ayrı bölüme ayrılabilir. Bir kısımdaki oyuncular potanın altında yer alırken, diğerleri key bölgesinin üzerinde kalabilir. Pota altındaki oyuncu, topu pas olarak diğer bölgedeki bir oyuncuya ulaştırarak, driplingi başlatır. Daha sonra topu yakalaması gereken oyuncuya doğru, savunma yapmak amacıyla hızla ilerlemeye başlar. Bu arada pası alan oyuncu ise, en az bir kez topu sektirerek, ani bir sıçrayarak şut atışı için hareketini gerçekleştirmeye çalışabilir.
Bu idmanı, hücum çizgisini kanatlara ya da kenar çizgisine doğru kaydırarak çeşitlendirmek mümkündür. Ayrıca, Hücum oyuncusunu sağ ya da sol yönden paslarla besleyerek, her durumda şuta yönelebilecek ve üçlü tehdit pozisyonu yakalayabilecek bir seviyeye taşımak, oldukça yararlı bir strateji olacaktır.
Hücum oyuncusu, gelecek olan pasları, üçlü tehdit pozisyonu oluşturabilecek şekilde yakalamak için konsantre olmalıdır. Oyuncunun, potaya doğru yatay ya da dikey yönde hareket kabiliyeti kazanması ve yaklaşık üç saniye içerisinde, derhal bir şut pozisyonuna girebilmesi beklenir.
Savunma oyuncusu bu aşamada şutu bloklama girişiminden ya da faul kurgulamaktan kaçınmalıdır. Bunun yerine, hücum oyuncusunun temiz bir atış fırsatı yakalamasını engellemeye çalışmalıdır. Bir şut girişiminden sonra, savunmacı rebaundu alarak hücum çizgisine doğru ilerlerken, hücum oyuncusu da savunma hattına giriş yapar. Bu idman sırasında, koçlar kazanan ya da kaybeden takımın skorunu tutarak, basit bir ceza ve ödül sistemini uygulayabilirler.
Baskı Durumlarını Kurgulama
Kalabalık antrenmanlar ve kişisel çalışmalar, oyunlardaki baskı halinin, olabilecek en iyi haliyle yakalanabileceği şekilde gerçekleştirilebilir. Böylesi bir durum, baskı hissini normalleştirebilmek için oldukça önemli bir yaklaşım olur. Bir mücadeleyi kazanmanın, bireysel olarak tek bir şut, top hakimiyeti ya da bir hareketler serinsine bağlı olduğu zamanlarda, bu çalışmaların önemi yeterince iyi anlaşılabilir.
Gerek bir takım çalışması, gerekse bireysel şut idmanları oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir hale gelmelidir. Çoğu basketbolcu, oyun sonundaki faul atışlarını çalışmaktadırlar. Her idmanı birkaç şut atışı ya da varsayımsal bir mücadele ile bitirmek oldukça faydalı bir çalışma şeklidir. Ayrıca, oyun sonu şut çalışmaları, serbest atış denemeleri ya da 21 gibi farklı basketbol versiyonları gibi birkaç talim şekli daha yararlı olabilecek yaklaşımlar arasında sayılabilir.
Olumlu Noktalara Odaklanmak
Baskı hissinden kurtulmanın önemli bir basamağı da, soyunma odasından saha üzerine kadar, olumlu düşünce şekli geliştirmek ve onu koruyabilmektir. Bir mücadelenin ya da antrenmanın yoğunlaştığı zamanlarda, derhal olasılıkların en kötüsü üzerine düşünceler geliştirmek, herkes için oldukça kolaydır. Bunun yerine, tüm ihtimallerin doğru ve olumlu bir şekilde gerçekleşebileceğini düşünmek daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Bir oyuncunun, saha üzerinde neleri başarılı bir şekilde yapabileceği, hangi zorlu durumların üstesinden gelebileceği ve oyuna nasıl bir katkıda bulunabileceği gibi maddeler üzerinde düşünme alışkanlığı edinmesi, kendisine moral açısından önemli bir katkı sağlar. Ayrıca bu şekilde, becerileri üzerinde çalışarak, kendisine daha fazla güvenmeyi de öğrenecektir. Baskı hissinin oluşturacağı gerginliğin gevşetilebilmesi ve başarı için itici bir güç haline getirilebilmesi için, bu süreç oldukça önemlidir.
Özellikle bu aşamada, koçlar, oyuncuları üzerinde negatif bir dil kullanmaktan sakınarak, başarıya uzanacak kişisel özellikleri geliştirmek için oyuncularına fırsatlar sunabilirler. İyi bir takım ruhu yakalayabilmek için, bu pozitif durumun, tüm bir takımın dokularına sağlam bir şekilde işlenmesi gereklidir. Saha üzerinde, böyle bir gelişim sürecine uzanan her hareket ödüllendirilebilir. Ayrıca, koçlar:
- Oyuncularına ne yapmamaları gerektiğinden çok, ne yapabileceklerini söylemeyi,
- Çalışmaları "evet" dili üzerine inşa etmeyi,
- Olumsuzluklarla doldurulmuş bir "hayır" dilinden kaçınmayı,
- Başarı, olumluluk ve üstesinden gelinen oyunların takdir edilmesini
- Hatalar ve olumsuzluklar üzerinde takılı kalmadan ilerleyebilmeyi
mutlaka başarmak durumundadırlar.
Hatalardan Sıyrılmak
Basketbolda, unutkanlık en işe yarayan özelliklerden birisidir. Bir oyun sırasında yapılan bir hatanın üzerinden atlayabilmek, yani pişmanlık duygusundan kurtularak ileriye doğru bakabilmek en olumlu adımları oluşturur. Elbette, bu durum, hataların göz ardı edilmesi, durmadan tekrarlanabilir oldukları gibi anlamlar içermez. Bunun yerine, geçmiş ana takılmaktan derhal sıyrılarak, hücum sistemi üzerinde yoğunlaşmak, savunma planlarını gözden geçirmek ve takıma bundan sonraki aşamalarda nasıl faydalı olunabileceği gibi daha değerli düşüncelerin geliştirilmesi yararlı olacaktır.
Bir oyunda yapılan hatalar, ait oldukları anda kalmalıdır. Bunun anlamı, tüm zihinle oyunun geçerli anına odaklanılması gerektiği ve akıllıca hamlelerle hedefe yönelebilmenin önemli olduğudur. Örneğin:
Doğru paslaşmak
Gerekli olan hücum sistemini uygulamaya geçirmek
Doğru savunma hamleleri kurgulamak
Genel hücum sistemine sadık kalmak
gibi önemli noktalar unutulmamalıdır.
Atletik yetenekleri gelişmiş ve usta oyuncular, basketbol sahasında yer alırlar; ancak başarılı takımlar sadece akıllıca oynamak üzerine yoğunlaşırlar. Böyle bir dinamiği yakalamış olmak demek, oyun koşullarına hızla adapte olarak, yapılan hataların geride bırakılması demektir.
Sonuç Ve Başarı
Basketboldaki birçok öğe gibi, baskının üstesinden gelebilmek de, düzenli ve sıkı çalışmayı, efor harcamayı gerektiren bir konudur. Yukarıda belirtildiği gibi durumlara hazırlıklı olarak yürütülecek bilinçli bir program sayesinde, oyuncular gerçek karşılaşmalar sırasındaki kaygı hissinin üstesinden gelebilmeyi ya da en azından kontrol altına alabilmeyi öğrenebilirler. Daha rahat bir zihin ve beden, oyun üzerinde daha fazla odaklanmak ve takım adına olumlu koşullar hazırlayabilmek anlamı taşır. Ortaya konulan emeğin karşılığı, sonuçlar alınmaya başladıkça daha net olarak gözlemlenebilir. Bireysel olarak oyuncuların ve bir takımın tamamının, stres, kaygı ve baskılanma hissi ile kolayca mücadele edebilmesi, rakibiyle aynı oranda mücadele edebilmesi olarak kabul edilebilir.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları