BASKETBOLDA DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI
Tüm iyi basketbol oyuncularının da bildiği gibi, bu sporda başarılı olmanın yolları ağırlıklı olarak hız, çeviklik, zorluklara dayanma gücü ve sıkı çalışmaktan geçer. Zorlu bir oyun genellikle maçın son saniyelerinde kaybedilmektedir, çünkü bu nokta artık oyunun iyice ağırlaştığı, sporcuların tükendiği yerdir. Artık her takım ve tek tek her oyuncu elinden gelen son kozları kullanmaya çalışmakta ve rakiplerin üzerindeki baskılar karşılıklı olarak artmaktadır.
Ancak elbette dirayeti arttırmak için takip edilebilecek sayısız taktik de vardır. Oyuncular için en önemlisi, özellikle bir takım adına mücadele veriyorlarsa daha da fazla, belirli bir disiplin ve düzen dahilinde sürekli çalışarak her geçen gün bir önceki günden daha iyi bir noktaya gelmeye çalışmalarıdır.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları
Aralıklı Antrenman / Aralıklı Yüklenme
(Interval Training)
Egzersiz dünyasında artık adından daha çok söz ettiren, her geçen gün uygulayıcıları artan bir teknik vardır. Aralıklı antrenman (çalışma, yüklenme) denilen bu yönteme göre, sprint, tırmanma gibi ağır çalışmalarla nazaran daha hafif seyreden jogging gibi manevralar arasında kısa süreli gel – git hali yaşanır. Bu keskin sınırlarla çevrelenen idman türü, özellikle basketbol gibi fitness seviyesinin olağanüstü sergilendiği, ani hareketlerin son derece yararlı olduğu ve adeta refleks haline gelmesi gereken bir alanda, sporcular için oldukça faydalı olmaktadır. Oldukça yüksek hızlı ve zorlayıcı çalışmalarla kısa bir süre devam edip ardından yavaş bir harekete geçme esasına dayanır. Bazı çevrelere göre aerobik egzersizlerden ve bilinen klasik kardiyo çalışmalarından çok daha az zamanda kondisyon sağladığı, kalori yaktığı ve kas yapısını kuvvetlendirdiği kabul görmektedir. Ancak, yine de bir dipnot olarak belirtmekte fayda var ki, oldukça zorlayıcı ve vücudu şaşırtan çalışmalar bütünü olduğu için belirli bir fiziksel aktivite sınırındaki kişilerce bilinçli şekilde uygulanması büyük bir önem taşımaktadır.
Öncesinde ve sonrasında yapılacak ısınma çalışmaları ile birlikte, belirli bir program dahilinde hazırlanan hareketler, süresi ve tekrar sayısı çalışmanın amacına göre kurgulanmış olarak setler halinde düzenlenir. İnterval çalışmalardan çok verimli sonuçlar alındığı düşünüldüğünden dolayı, artık birçok takım idmanlarının önemli bir kısmında bu tarz bir yöntem izlemektedirler.
Not: Bu çalışma da dahil olmak üzere tüm idmanlar sırasında ve sonrasında, uygun bir şekilde su tüketimine özen gösterilmelidir. Çünkü dehidrasyon, yani aşırı sıvı kaybı ile birlikte bünyede istenmeyen zayıflıklar meydana gelebilir. Ancak su tüketiminin bilinçli bir düzeyde gerçekleştirilmesi gerekir. Çok az ya da aşırı su tüketimi, beraberinde farklı problemlerle yüzleşilmesini gerektirecektir.
Pliometrik Antrenman
Pliometrik çalışmalar, özellikle basketbol oyuncularının güçlerinin doğru odaklanabilmesi ve hıza dayalı oyunlar sergilemekteki becerilerini arttıran yöntemleri içerir. Sahanın her noktasında görev alırken, farklı gereksinimler için farklı atletik yeteneklerin kullanılması bu türden idmanlarla birlikte ortaya çıkarılır. Pliometrik egzersizlerle, hızlı ve tekrarlı, ani çıkışlı hareketler çalışılırken, iki temel konu etkinlik için önemlidir:
1. Yerçekimi merkezi kuvvetine karşı doğru vücut hizalama
2. Patlayıcı (ani) hareketlerde kasların hareketleri
Bazı pliometrik egzersizler merdiven çıkma, ipe tırmanma gibi hareketlerden oluşan setleri içerir. Özellikle ipli çalışmalar vücudun baldır, karın ve omuz kaslarının dayanıklılığını arttırmayı sağlayan temel pliometrik manevralardır.
Karın ve Üst Beden Antrenmanları
Sezon başı ve sezon sonu çalışmaları, yoğun karşılaşmalarla geçirilecek bir yıl için gerekli olan dayanıklılığa ulaşmak amacıyla yapılır. Örneğin yıl içinde yoğun bir şekilde tahammül ettikleri fiziksel ağırlıktan dolayı, perimetre bölgesinde görev alan sporcular, genellikle karın ve omuz kaslarını serbest zamanlarda da dinç tutmayı ihmal edebilirler. Birçok oyuncu için, dayanıklılık eğitimleri, yeni baştan bir seviyeye ulaşmak için değil de, zaten sezon içerisinde yakaladıkları seviyeyi sürdürmek, idare etmek için gerekliymiş gibi kabul edilir. Oysa her dönemde yapılacak olan antrenmanlar, sürekli olarak vücut için daha geniş limitler anlamına gelmelidir.
Mekik, şınav, barfiks ve ağırlık çalışmaları, bu yükseltici idmanların içeriğinde yer alabilecek önemli hareketler olarak kabul edilirler. Ayrıca, böylesi yöntemler –genellikle- herhangi bir ekipman ya da özel mekan gerektirmediği için, oyuncular tarafından da bazı zamanlarda tek başına çalışılabilmektedir.
Beslenme Programı
Birçok hevesli ve genç oyuncu, kendi antrenman programlarını uygularken en temel öğelerden birisi olan doğru beslenme ve diyet programlarını ihmal etmektedirler. Oysa enerji saplamak ve doğru kas gelişimi için, çoğu tecrübeli oyuncu doğru beslenmenin öneminin farkındadır. Bu durumu önemsemeyen oyuncular bahane olarak, beslenme programının gerektirdiği şekilde yiyecekleri tedarik etmek için gereken zamanı, yoğun çalışmalarından dolayı, ayıramamaktan şikayet ederler. Oysa ki, isabetli diyet planlaması ile metabolizmanın güçlenmesi ve yapılan onca çalışmanın en iyi sonucu verebilmesi çok daha kolaylıkla mümkün olmaktadır.
Basketbol Oyunları
Kondisyonu sağlam bir şekilde tutmanın en iyi yöntemi, belki de, sürekli olarak basit basketbol oyunları ile ilgilenmektir. Bazı basketbol tekniklerini, tek bir hedefe yönelik olarak çalışmak karşılaşmaların bir kısmında etkili olmaya yardımcı olsa da, oyunun tümü için bir oyuncuyu çekişmeli, göğüs göğse mücadeleli bir süreçten tamamı ile kurtarmaya yetmeyebilir. Bu noktada, farklı pozisyonlarda görev alacak şekilde ve hem savunma hem de hücum manevraları kullanacak şekilde, geniş yelpazeli bir çalışma programı izlemekte farda olabilir.
Maç Sonuçları
Karşılaşmalar, sık sık karşılaşıldığı gibi, genellikle oyunun son dakikalarında kazanılır ya da kaybedilir. Bu mekanizmanın işlemesine neden olan en büyük faktör, takımlardan birisinin oyunun son anına kadar belirli bir tempoyu koruyabilmesi ve buna karşın rakip takımın artık yorularak oyunun tansiyonunu düşürmesidir. Elbette takımın her oyuncusunun hayati öneme sahip olduğu basketbol gibi bir sporda, her bir oyuncunun dayanıklılık, hız ve rekabet gücünün en iyi standartları yakalamış olması, mücadeleyi kazanma yolunda takım için en büyük avantajı sağlayacaktır.
Belirli bir kondisyon seviyesine ulaşmış olan bazı oyuncularla, en az onlar kadar atletik özelliklere sahip olamayan zayıf oyuncuların bir arada bulunduğu bir takım, zincirin en zayıf halkası örneğinde olduğu gibi, en güçsüz oyuncusunun yetenekleri ölçüsünce yenilgilere açık bir hale gelecektir.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları