BASKETBOLDA HIZIN ÖNEMİ
Bir basketbolcu için sahip olabileceği maksimum hız çok değerlidir. Bir oyun esnasında, hem genel itibarı ile hızlı davranması hem de çok ani koşullarda birdenbire hızını arttırabilmesi, oyuncuyu takımın en önemli silahlarından birisi haline getireceği gibi, takım için de mutlak bir zafer şansı doğmasına yardımcı olabilir. Ortalama değerlerin üzerindeki hızlara ulaşabilmek, bir oyuncuyu aranılan, takdir edilen, başarının mimarlarından birisi olarak gösterilen bir oyuncu haline getirir.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları
Elbette, hız özelliğinin tehlikelerinin, sakatlık risklerinin bilinmesi, kontrolün elden bırakılmaması gerekliliği vardır. Ulaşılabilen maksimum hız değeri hiçbir oyuncuyu tek başına efsane bir isim haline getiremez; bu özellik, belki, onu iyi bir maraton atleti yapabilir! Gerçekten her yönü ile başarılı bir basketbolcu olmak için, hız olgusu, diğer temel basketbol nitelikleri ile desteklenmeli ve uzun çalışmalar yardımı ile geliştirilmelidir. Saha üzerinde sayıya giden yolda işe yaramayacak bir hız, olması ya da olmaması çok da önemli olmayan bir hızdır.
Ancak hız denildiğinde sadece bir noktadan bir noktaya dümdüz bir koşudan bahsedildiğini düşünmek eksik bir tahmin olacaktır. Burada önemli olan nokta, nereye ve hangi hızda koşulduğundan daha fazla, sahip olunan etkin hızın oyun esnasında ne şekilde kullanıldığı olmalıdır. Karşılaşmalar sırasında rakiplere karşı genel olarak yatay sokulmalar ya da ani kesme hareketlerine oldukça ihtiyaç duyulmakta ve neredeyse çoğu oyuncu tarafından bu manevralar yardımıyla savunmanın atlatılmasına çalışılmaktadır.
Hız Mekaniği
Hız hakkında doğru bir bakış açısı yakalayabilmek için, öncelikle bu kavramın insan vücudundaki mekanik koşulları iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Genellikle, yüksek hız yapabildiği fark edilen şanslı insanlar, ani ve kuvvetli şekilde kasılabilen kas lifleriyle donatılmışlardır. Kimilerinin kas yapıları bu donanıma genetik olarak yatkınlık gösterebilirken, bir diğer yandan, bu amaca yönelik çalışmalarla kas yapısının mümkün olduğunca doğru bir şekilde geliştirilebilmesi de mümkündür. Örneğin, Afrikalı atletlerin koşu yarışmalarında üstün başarılar göstermesinin nedenini, genetiklerinden miras yolu ile aldıkları kas ve iskelet yapılarının gücüne bağlayan çok fazla görüş vardır.
Basketbolda önemli olan ve sporcuları ilgilendiren tarafı ise, geliştirilebilir kas yapısı olacaktır. Hızlı kasılan kas lifleri için,
- Direnç eğitimleri
- Hız ve ivme egzersizleri
- Basketbol manevraları
birlikte kullanılmak üzere düzenlenebilir. Her bir madde, basketbol etkinliğinde ayrı bir öneme sahip olup, kesinlikle %100 efor sarf ederek, uzun sürelerde çalışılması gereken teknikler olacaktır. Bu konu başlıklarından hiçbirisi, tek başına diğerine üstün olarak kabul edilemez ve bir tanesi diğerinin yerine alternatif olarak kullanılamaz. Ancak, bu metotların temel itibarı ile çalışılması için, elbette tek bir yöntem değil, farklı şekillerde idmanlar ele alınabilir.
Direnç Eğitimleri
Basketbol için direnç egzersizleri genellikle kilo ile ilişkin değildir, bu türden çalışmalar zeminle doğrudan teması sağlayacak olan bacak ve kalça kaslarını geliştirmek için kullanılır. Ne yazık ki bu eğitimler, önemli olduğu kadar, oyuncular ve koçları tarafından da, bir o kadar kolaylıkla gözden kaçırılarak çalışılması ihmal edilen bir konudur. Burada genel amaç, bir dayanıklılık standardı elde etmeye çalışılması ve buna bağlı olarak da üstün bir hız ve bu hızı kullanabilme kabiliyeti geliştirilmesi çabasıdır. Ancak ihmal edilmemesi gereken bir husus olarak, bu ağır programın mutlaka dinlenme içermesidir; çünkü hedeflenen büyük kas gruplarının aşırı çalıştırılarak, kontrolsüz kasılma ve tutulmalar arzu edilen son şeylerden biri olacaktır. Yine bu idmanlar yardımı ile oyuncular yaşanabilecek çarpışma ya da dengesini kaybederek düşme gibi durumlardan olabildiğince az hasarla kurtulmayı öğrenebilirler.
Bu programdaki çalışmaları abdominal ve sırt çalışmaları ile kombine etmek, beklenilenden biraz daha olumlu sonuçlar bile doğurabilir; eğiticiler tarafından belirli bir oranda denenmesinde fayda olacaktır.
Hız ve İvme Eğitimi
Basit basketbol oyunları parke (saha) üzerindeki etkinliği ve hızı arttırmanın kullanışlı bir yoludur. Yazık ki birçok basketbol eğitmeni ve çalıştırdıkları oyuncular, basketbolda göğüs göğse temel mukavemet çalışmaları üzerinden programlarına devam etmektedirler. Halbuki hem fitness hem de uygulamalı basketbol tekniklerini birlikte kurgulayarak ilerlemek, çok daha kısa zamanda daha etkili bir gelişim yolu olacaktır.
Yüksek bir ivmeyi yakalamak için, yüksek hız oranı muhafaza edilirken, aynı zamanda vücut kitlesi ve eylemsizliğinin doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Burada kastedilen, ani pozisyonlar karşısında hızlı hareket becerisini koruyarak farklı yönlere doğru yer değiştirebilme yeteneğinin korunmasıdır. Kimi zaman böyle çalışmalarda, eğitim amaçlı olarak kullanılan küçük koniler ( engel olarak yerleştirilecek ters külah şeklinde ekipman) oldukça kullanışlı olabilir.
- İki adet koni, serbest atış çizgisinin bir tarafında, ilki tepesinde ikincisi de kenar çizgisinde olacak şekilde yerleştirilir.
- Bir oyuncu, tek eli kenar çizgisinde durmakta olan koninin üzerinde olacak şekilde pozisyon alır. Hareket düdüğü ile birlikte, oyuncu koni etrafında sürat koşusuna başlar ve yukarıdaki koniye ulaşınca eli ile koniye dokunur. Sonra aniden yön değiştirerek, yine bir sürat koşusu eşliğinde bu kez kenar çizgisi üzerindeki koniye aynı işlemi uygular. Bu tur çalışması beş kez tekrarlanır.
- Bir eğitmen ya da takım oyuncusu da bu sırada süreyi tutmalıdır. Koşu yapan oyuncu kenar çizgisindeki koniye beşinci kez dokunduğu anda süre de bitirilmelidir.
Bu basit antrenman, aslında oldukça etkili bir çalışma yöntemidir. İçerisinde birçok hız geliştirici öğeyi barındırmaktadır.
- Alçak duruş: Oyuncular bu çalışma sırasında, momentumlarını koruyabilmek için 45 derecelik eğimle bir pozisyon almak durumundadırlar.
- Kollar ve dirsekler: Oyuncular, hızlı bir ileri momentum kazanabilmek için kollarını etkin şekilde kullanabilmeyi öğrenirler.
- Kalça dönüşü: Özellikle pivot mevkisinde faaliyet gösteren basketbolcular için daha önemle olmakla birlikte, çalışmalar sırasında, yapılacak manevralara bağlı olarak bu bölgenin doğru bir şekilde yönetilmesi ve mümkün olan en kısa sürede vücudun hız kazanabilmesi amaçlanır.
- Güçlü bacaklar: Eğilip kalkma hareketleriyle birlikte, süreye bağlı olarak tamamlanması gereken bu idman yardımı ile bacak kaslarının mukavemet kazandığı gözlemlenebilir.
Bu türden ivme çalışmalarında yine oldukça dinlenme uyumlu olarak bir program oluşturmakta fayda vardır. İnterval çalışmanın aksine, buradaki sistemde %100 bir eforla tam kapasite olarak çalışmak önemlidir. İlerleyen süre ile birlikte, antrenmanın tümü için harcanan sürenin gittikçe azalması hedeflenir.
Basketbola Özgü Hareketler: İdmanlar sırasında turnike ve top çalma gibi birçok tekniklerin kullanımına yaygın olarak rastlanabilir. Hızı arttırırken bu gibi birçok basketbol stratejisinin kullanımı da aynı oranda ustaca ve hızlı bir şekilde olmalıdır. Bu hareketlerin çalışılması, tam kapasite ile gerçekleştirilmesi durumunda, ileri derecede, hızlı kasılabilen kas yapısı geliştirme sürecini desteklemektedir. Antrenman programına sadık kalınması ve muntazam şekilde zamanlarının takip edilmesi durumunda, hızı arttıracak bir idman gerçekleştirilmiş olur.
Bir diğer hız geliştiren basketbol gizemi de sezgi, tahmin etme olarak düşünülebilir. Peki, ama bunun hız kavramı ile ne gibi bir ilgisi olabilir? Sezgi kabiliyeti, bir basketbolcuya saha üzerinde yarıda kesilen hareketler yapabilme, rakiplerini zorlayabilme ve karşıdan gelecek hareketlere karşı bir yandan da hazırlık yapabilme şansı verir. Kimi çok ünlü basketbol oyuncuları ortalama sayılabilecek bir parke hızına sahip olmalarına rağmen, karşılaştıkları rakiplerinin hareketlerini önceden kestirerek, harekete maruz kalmadan kendi savunmalarını oluşturup zaman kazanmış olurlar, bu da doğal olarak hareketlerin seri bir biçimde birbirini izlemesi anlamına gelir. İyi bir sezgi ise, oyunun ve rakibin sıkı bir şekilde çalışılmasına bağlıdır. Rakibin çalışılması ise, onun tekrarlı hareketlerini gözlemlemiş olmak anlamına gelir. Örneğin, top süren bir rakibi takip eden savunmacı örneğin onun benzeri bir pozisyonda sol ayağı üzerinde yapmayı sevdiği geleneksel bir hareketini biliyorsa, henüz adımının ortasında onu engelleyebilir. Rakibinin oyun tekniğini tanımak, sezgiyi kullanabilmenin en temel koşuludur.
Özet Olarak: Hız Anahtardır.
Ortalamanın üzerinde bir hıza sahip olmak, becerikli, atılgan ve başarılı bir basketbolcu olmanın altın anahtarını içinde barındırır. Hız avantajı, sporcuya daha fazla ribaund alabilme şansı, daha az top kaybı ya da savunmayı ani bir şekilde kırabilme imkanı sunar. Elbette oyunun diğer dinamiklerini çalışmak ve iyi bir şekilde geliştirmek çok önemlidir; bunun yanında birçok tekniğin temelinde, hızın olumlu katkısı inanılmaz ölçüde büyüktür.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları