Topsuz Oyuncuyu Savunmanın Altın Kuralları
Basketbolda Topsuz Oyuncu Savunması İçin İpuçları
En başarılı savunma sistemlerini uygulayan takımlar, topsuz mücadele ve takım odaklı taktikleri durup dinlenmeden çalışırlar. Güçlü bir topsuz savunma stratejisi uygulamak isteyen takımlar, hız ve deneyim konusundaki eksikliklerini, rakibi durdurabilecek ve top kaybetmelerine neden olabilecek oyuncularını doğru noktalarda konumlandırarak dengeleyebilirler.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları
İşte bu noktada, toptan uzak alandaki sağlam bir savunmanın üç temel başarı anahtarı göze çarpmaktadır:
- Pozisyon
- Ayak hareketliliği
- Teknik
Toptan uzak sayılabilecek bir saha noktasında konumlanan savunma oyuncuları, hızlı ayak manevraları ve doğru teknikleri kullanmaları sayesinde topu, elde edebilir ve isabetli şutlar konusunda savunmadakinden daha hazırlıklı olan takım arkadaşlarına iletebilirler.
Elbette farklı oyun şartları altında en doğru pozisyonu kestirebilmek, yalnızca deneyim ve doğru bir eğitim ile elde edilebilen bir oyuncu özelliğidir. Bununla birlikte, toptan uzak bir noktada savunma geliştirirken dikkat edilebilecek kimi önemli noktalar vardır.
Tek Pas Uzaklığında Olmak
Bir savunma oyuncusunun durumu, basketbol topunun parkede bulunduğu noktaya göre değişiklik gösterir. Özellikle, savunma pozisyonu top yakın bir alandayken daha sıkı bir halde şekillenmiş olmalıdır. Bu gibi hallerde, savunma oyuncusu hem rakip hücum oyuncusunun hem de topun savunma sorumluluğunu birlikte üstlenmiş olur ve topun içeri sızmasına karşı hazırlıklı olmak zorundadır.
Tek pas uzaklığında gelişen hareketliliğin çifte savunmasından sorumlu olmak, aşağıda belirtildiği şekliyle, doğru pozisyon almak ve uygun bir teknikle mücadele etmek suretiyle daha kolay bir şekilde yürütülebilir.
Pas ve Penetre Pozisyonlarına Eşit Mesafede Olmak: İdeal olarak, savunma oyuncusu penetreyi deneyecek olan içeri sokulacak olan hücum oyuncusuna yeterince yakın olmak durumundadır; fakat aynı zamanda, topun pas olarak iletileceği noktaya göre hızla hareket edebilecek kadar bir esneklik mesafesini de sağlaması son derece yararlıdır.
Uygun Savunma Pozisyonunu Kullanmak: Vücut ağırlığı ayak parmak kemiklerine yayılmış ve dizler bükülü olduğu halde, avuçların gelen bir yönlendirmek üzere açık olarak beklemesi faydalı olabilir. Savunma oyuncusu, rakibine ya da topa karşı hızla harekete geçebilecek şekilde bir reaksiyona hazır olmalıdır.
Topu ve Rakibi Birlikte Görmek: Bunu uygulayabilmek için en önemli kural, bir elin topu işaret edecek bir doğrultuda yer alırken, diğer elin de rakip hücum oyuncusunun doğrultusunda konumlanmış olması olarak ifade edilebilir.
Elleri Yukarıda Tutmak: Avuç içleri açık olacak şekilde topu karşılayarak yönlendirmek ya da olası top sürme girişimlerini engellemek için hazırlıklı olunması gerekir.
Doğru teknikleri ve hızlı ayak hareketlerini koordine olarak kullanabilmek için, bu özellikler adeta birer alışkanlık halini alana değin idman yapmak yararlı olacaktır. Hücum eden takım, çeşitli koşullarda savunma sistemini test etmeye kalkışacaktır. Başarılı bir savunma halindeki takım ise, değişken hücum taktiklerine, savunmanın yorgunluğuna ya da topun oyundaki durumuna göre kendi sistemini yenileyebilmelidir.
Vizyon
Birçok oyuncu için, topsuz savunmanın en önemli mücadele ayağı hem hücum oyuncusunu hem de topu gözlem altında tutmaya çalışmaktır. Topun dolaştığı noktalar ve hücum oyuncularının pozisyonları gözlemlenirken, bir sonraki olası paslaşma ya da rakip manevrası, eş zamanlı olarak tahmin edilebilmelidir.
Genç oyuncuların böyle bir gereklilik içinde kaybettikleri nokta, topu ya da tuttukları adamı görebilmek için kafalarını birinden diğerine çevirmeye çalışmaları ya da vücutlarını döndürmeleri yüzünden, dinamik hareketi kesintili bir şekilde gözlemlemeye çalışmalarıdır. Bu yanlışa düşüldüğü takdirde, savunma oyuncusunun gözünden kaçıracağı ilk anda, hücum oyuncusunun hızlı bir cut hareketi ile topu kaçırarak sayıya yönelmesi kuvvetli bir ihtimaldir.
Topu Engelleme
Topun kesilmesi gereken durumlarda, defansın agresifliğine ve savunma oyuncusunun pozisyonuna bağlı olarak farklı teknikler kullanılması gerekir. Genellikle, perimetre bölgesindeki savunma oyuncuları savundukları rakiplerine gelecek olan pasları daha agresif bir şekilde kesmeye çalışırlarken, post bölgesindeki oyuncular ise, rakipleri ile top arasında vücutlarını kullanarak bir engelleme çabasına girişirler.
Top kesme becerisi, paslaşma koridoruna müdahale edebilecek bir el ve hücum oyuncusunun hamlesini engelleyecek hızlı adımlar gerektirir. Topu engelleyecek olan el, rakibin hareketine ya da oyuncunun taktiğine göre sağ ya da sol el olarak değişiklik gösterebilir.
Birçok eğitici, perimetredeki savunma oyuncularının herhangi bir penetre hücumuna karşı, koridorda tutunmalarını isterken; topa tek pas uzaklığında bulunan oyuncuların da bu şekilde yerleştirilmesi de yaygın olarak rastlanılan bir durumdur. Böylesi hallerde, zayıf taraftaki savunma oyuncuları koridorda tamamen tutunarak ya da tek ayaklarını boyalı bölge içerisinde koruyarak pozisyon alırlar ve topu bu alanda savunmaya hazırlanırlar.
İki Pas Uzaklığında Olmak
Toptan iki pas uzaklıkta yer alan bir savunma oyuncusunun defans pozisyonu, toplu savunma ve tek pas uzaklığındaki savunma sistemlerinin özelliklerini birlikte taşır. Ayrıca, koşullar rakibin hücum özellikleri ile yakından ilişkili olacaktır. Bu durum takım savunmasının doğasından kaynaklanan doğal bir süreçtir.
Zayıf olan savunma bölgesine ise aşağıdaki kimi önemli ipuçları yardımı ile destek sağlanabilir.
Boyalı Alanda Tutunmak: Top sahanın karşı tarafında iken, zayıf taraftaki savunma oyuncusu, gözleri ve tüm dikkati hem top hem de tuttuğu adam üzerinde olmak şartı ile boyalı alanda tutunabilir.
İkili Sıkıştırma Yardımı: Herhangi bir takım arkadaşının, ikili sıkıştırma yapmak üzere tuttuğu adamdan ayrılması durumuna karşı, kalan diğer arkadaşlarının hazırlıklı olması gerekir. Bu şekilde oluşacak olan bir boşluk hızla doldurulmalıdır.
Daima Hazır Durumda Olmak: Birçok hücum sistemi hızlı hareket etmek üzerine yoğunlaşmıştır. Böyle durumlarda, hücum oyuncusuna dönen topa karşı hazırlıklı ve dikkatli olmak gerekir.
Kimi zaman, zayıf taraftaki bazı savunma oyuncuları, top onların tarafındaki rakiplerine geçtiği zaman hızla hareket edeceklerine güvenerek, tembelliğe ya da yorgunluğa yenik düşebilirler. Bunun yerine, bu taraftaki oyuncular pozisyonlarını takımlarının daha rahat hareket etmesini sağlayacak bir anahtar olarak düşünmeli ve rakip aleyhine gelişecek olan top kayıplarını takip etmelidirler. Bu sistemi dengeli bir şekilde kurgulayarak, idmanlar yardımı ile bir saha alışkanlığı haline getirmek önemlidir.
Topsuz Savunmanın Bazı Temel Kuralları:
- Savunulan rakibi ve topu eş zamanlı olarak takip etmek
- Topu ya da içeri pasları engellemek
- Topun paslanması halinde rakibi savunmak için gereken yakınlığı korumak
- Topu boyalı alana girmesi halinde mutlaka ele geçirmek
Bu gibi becerileri tümüyle çalışarak bir rutin haline getirmek, savunma oyuncusunu içgüdüleri ve alışkanlıkları ile hareket eden agresif ve sağlam bir takım üyesi haline getirir. Topsuz savunma sistemini iyi bir şekilde kurgulayan takımlar, güç gerektiren mücadeleler esnasında önemli bir avantaja sahip olacaklardır.
Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !
Ankara Basketbol Kursları Fiyatları