Basketbolda Pas Teknikleri ve Kullanımları
Yerden Sektirerek Pas
Bounce Pass
Yerden sektirerek pas olarak belirtilen bu teknik, oldukça etkili ve en temel basketbol manevralarından birisidir. Bu şekilde kullanılan pasın mantığı, oyuncunun büyük bir enerji ile zeminden sektirdiği topun, uygun pozisyondaki bir diğer takım arkadaşına ulaştırılması temeline dayanır. Çünkü, top rakip savunma oyuncusunu yer seviyesindeki hareketi ile aşacak ve böylece doğru şekilde uygulandığı takdirde, yerden sektirilen pasın kesilmesi oldukça zorlu bir hareket olduğu için, isabetli bir atış için asist değeri taşıyan bir yardımlaşma haline gelecektir. Eğer teknik gereğinden fazla yavaş bir biçimde uygulanırsa, bu kez rakip tarafından kolaylıkla engellenebilir hale gelir. Bu sebeple, oyuncunun böyle bir pası kullanma zamanlamasına ve tüm diğer etkenlere çok dikkat etmesi gerekmektedir. Hareket çok mükemmel bir şekilde uygulanmayı gerektirir; çünkü aksi takdirde, oyun hızla akarken bir o kadar hızlı şekilde yer değiştiren oyuncular arasından, basketbol topunun hedeflenen doğru oyuncuya ulaştırılması mümkün olmayabilir.
Göğüs Pası
(Chest Pass)
Bu pas tekniği en iyi şekilde, tek ayak üzerinde hedefe doğru yükselerek her iki elin basketbol topuyla birlikte döndürülmesi ve pas verilecek kişinin göğüs hizasına doğru atılırken, hareket tamamlandığı sırada parmak uçlarının yeri işaret edecek bir pozisyonda kalması olarak uygulanır. En etkin şekilde kullanıldığı bölgeler, açık saha ve perimetre civarı olarak kabul edilir.
Baş Üstü Pas
(Overhead Pass)
Bu teknik, basketbolda tercih edilen en temel paslaşma biçimlerinden biridir. Basketbol topu, oyuncu tarafından başın yukarısında kavranarak kuvvetli bir biçimde takım arkadaşına fırlatılır. Yöntem, uzun mesafelerde kolaylıkla uygulanabilir olduğu için, özellikle fast break hücumlarının geliştirilmesinde oldukça etkilidir. Bir savunma ribaundu alındıktan sonra, mükemmel uygulanmış bir baş üstü pası ile aradaki tüm rakip savunma oyuncularını atlatmaya yardımcı olacak biçimde pota yakınlarındaki bir hücum oyuncusuna ulaştırılarak, hızlı bir atak yardımıyla skor kaydedilebilir.
Dokunarak ya da Vurarak Pas
(Touch or Tap Pass)
Bu paslaşma şekli, bir önceki pasın ya da kaybedilen topun, hızla dokunularak ya da hafifçe yönlendirilerek, diğer oyuncuya hızlı bir şekilde iletilmesini amaçlayan gelişmiş bir pas tekniğidir. Basketboldaki en seri paslaşma taktiğidir ve doğru bir şekilde uygulandığında çok geniş bir etki alanına sahiptir.
Beyzbol Pası
(Baseball Pass)
Bu paslaşma taktiği, tıpkı beyzbol ya da Amerikan futbolunda karşılaşıldığı şekilde, tek el yardımıyla uzun bir pas atma mantığını esas almaktadır. Nadiren kullanılan bu yönteme, genellikle son saniyelerde dip çizgiden gelişecek olan geçiş (inbounding) pozisyonlarında başvurulmaktadır.
Sıçrayarak Pas
(Jump Pass)
Bir sıçrayarak pas tekniği, performansı gerçekleştirecek olan oyuncunun ayakları ile zeminin teması kesildiğinde ortaya çıkar. Aslında açıkta bulunan takım arkadaşına pas atmak isteyen oyuncunun sıçrayışı, sanki bir şut atışı deneyecekmiş gibi, rakip savunma oyuncusu yanıltmak için kasıtlı olarak kurgulanır. Bununla birlikte, genellikle şut koridoru rakip takım savunması tarafından kapatıldığı zamanlarda uygulanan bir teknik olduğu için, basketbol topunun rakip tarafından elde edilmesi gibi tehlikeleri de beraberinde getirir. Gerçekten çok açık bir pozisyonda bulunacak bir takım arkadaşına temiz ve mükemmel bir pas atışı oldukça zor olacağı için, hücum oyuncusunu top kayıplarına karşı savunmasız bir hale getirebilir.
Ters Yöne Pas / Kör Paslaşma
(Blind Pass)
Orijinal dilde, aynı zamanda no-look (bakmadan) pas olarak da bilinen bu pas çeşidi, topa sahip olan oyuncunun, topu baktığı yönün aksi tarafta bulunan bir arkadaşına atmasıdır. Ters yöne paslar oldukça riskli olabilmektedir ve uygulanmasına nadiren cesaret gösterilmektedir. Ancak doğru olarak uygulandığı takdirde, savunmayı oldukça yanılttığı da muhakkaktır. Bakmadan pas ya da kör pas olarak da ifade edilebilen ters yöne pas, Pete Maravich, Isiah Thomas, Magic Johnson, Larry Bird, Jason Kidd, Rajon Rondo, Michael Jordan, John Stockton, Ricky Rubio ve Steve Nash gibi oyuncular tarafından popüler hale getirilmiştir.
Arkadan Pas
(Behind The Back)
Bu teknik, basketbol topunu iletecek olan oyuncunun, topu arkasından çevirerek bir diğer takım arkadaşına pas olarak iletmesi esasına dayanmaktadır. Savunma oyuncularının kafasını karıştırmaya yönelik olan hareket, parkede top sektirilmeden ve aynı zamanda pası alacak oyuncunun göğüs bölgesi hedeflenilerek kurgulanmaktadır. Earl Monroe, Steve Nash ve Chris Webber gibi oyuncular, bu tekniği kendilerine özgü şekillerde kullanan tanınmış isimlerdir.
Dirsek Pası
(Elbow Pass)
Jason Williams ile üne kavuşan bu paslaşma tekniği, isabetli bir şekilde gerçekleştirmesi en zor basketbol numaralarından birisidir. Dirsek pası, arkadan pasın çok üstün bir kullanımı olup, aynı zamanda çeşitli ters yöne pas (kör pas ya da blind pass) versiyonları ile birleştirilerek adeta ölümcül bir aldatıcı taktiğe dönüşebilmektedir. Uygun bir şekilde kullanıldığında, fast break hücumlarda oldukça olumlu sonuçlar doğurabilmektedir. Savunma oyuncuna sıradan bir arkadan pas yapacakmış havası veren hücum oyuncusu, topu arkasına aldığı sırada hızlı bir şekilde diğer elinin dirseği ile topu başlangıç noktasına geri taşıyarak, savunma oyuncusunu pozisyon dışında bırakabilir. Williams, çaylaklık dönemi All-Star karşılaşması sırasında tam hızla koşarken kullanmış olmasına rağmen, henüz birçok basketbol oyuncusu tekniği, yalnızca ayakta dururken dahi hatasız bir şekilde kullanamamaktadırlar.
Kavisli Pas / Yay Pası
(Arc Pass)
Bu pas tekniği, sahanın bir köşesine sıkışmış bir haldeyken ve ikili sıkıştırmaya maruz kalınan zamanlarda uygulanabilecek bir basketbol manevrasıdır. Ancak üçlü sıkıştırma durumunda işe yaramaz, aynı zamanda rakip ikilinin arkasından bir tane takım arkadaşının bulunması da gerekmektedir. Topu dışarı çıkacakmış edasıyla, havada bir yay çizerek arkadaki takım arkadaşına ulaştırmayı hedefleyen bu yöntemde ustalaşabilmek için, öncelikle kavisli şut tekniğinin özümsenmesi ve mükemmel yay hareketine ulaşabilmek için çokça çalışılması gerekmektedir.