Basketbolda Üçlü Tehdit ve İlgili Teknikler
Üçlü tehdit, elde edilmiş ancak henüz driplinge başlanmamış bir pas anında, rakip savunma oyuncusu ile hücum oyuncusunun karşılaşmasında başvurulan bir kaçış yöntemidir. Ofansif oyuncu, adımları omuz genişliğinden daha aralıklı, ayak parmakları ile tabanının birleşme kemikleri üzerinde ve dizleri esnemiş olarak basketbol topunu iki el ile kavramış durumdadır.
Bir savunma oyuncusu önünde ya da arkasında durduğu zaman, hücum oyuncusu bir ayağını pivot olarak belirlerken, diğerini ise önde tutar. Bu poizsyondaki oyuncu için, sıçrayarak şut (jump shoot) atmak, savunma oyuncusunu geçmek için top sürmek ve bir takım arkadaşına pas vermek olarak seçebileceği üç farklı eylem mevcuttur, bu hareketlerden hangisini kullanacağını belli etmeden art arda girişimde bulunur ve hareket böylece üçlü tehdit olarak anılmaktadır. Ayrıca, savunma oyuncusunun denge pozisyonunu sarsmak için jab steps (öne aldatma adımı) veya pump fake (yukarı aşağı şut aldatması) oyunlarından birisi de kullanılabilir.
Pivot Ayak
(Pivoting / Pivot)
Sabit ayak olarak da özetlenebilecek bu teknik, topu tutarken aynı zamanda zemine sabit olarak yerleştirilen tek bir ayak etrafında vücudun döndürülmesi esasına dayanır. Oyuncuların dengesi genellikle pivot ayak üzerinde bulunmaktadır. Pivot ayak, topla birlikte kullanılabileceği gibi topsuz olarak da uygulanabilir ve hızla yön değiştirmeye yardımcı olur.
Öne Adım / Öne Aldatma Adımı
(Jab Step)
Orijinal haliyle aynı zamanda side step olarak da belirtilebilen bu teknik, bir oyuncunun dripling öncesinde pivot olmayan ayağını öne doğru atmasıdır. Bu hareket aynı zamanda oyuncunun dayanıklılık ve dengesinin de bir göstergesidir. Bu hareketle birlikte kombine edilebilecek yukarı aşağı şut aldatması (pump fake), drive ve crossover drive teknikleri sayesinde, rakip savunma oyuncusunu yanıltmaya yönelik olarak sergilenen bir seri elde edilmiş olur. New York Knicks Takımı forveti Carmelo Anthony de tıpkı 13 yıllık profesyonel oyuncu Kiki Vandeweghe gibi, jab stepleri ile tanınmaktadır. Bir oyuncu bu tekniği uyguladığında, savunma oyuncusunu bulunduğu güvenli pozisyonundan çıkarır, kendisi ile arasında içeri sokulmak ya da üçlük atışları gibi fırsatlar için bir boşluk oluşturmaya çalışır.
Yukarı Aşağı Şut Aldatması
(Pump Fake)
Aynı zamanda şut aldatması (shot fake) olarak da bilinen bu teknikte, ayaklar yerden ayrılmadan esneyerek adeta bir sıçrayarak şut (jump shot) izlenimi oluşturulmaya çalışılır. Basketbolda sıklıkla kullanılan bu aldatma biçimi, basketbol argosunda "savunmacıyı kaldırmak" olarak da tabir edilir ve defans oyuncusunun boş yere zıplaması sağlanmaya çalışılır. Genel uygulama alanı, çoğunlukla oyuncuların atışlarının bloke edilebildiği alçak post (low post area) bölgesidir. Perimetre civarında ise, basketbol topu savunma oyuncusunu bir top çalma ya da blok girişimi için kandırmaya yetecek kadar gösterilir ve böylece yanıltılan savunma sayesinde boş bir koridor yakalanarak hücum için penetre şansı oluşturulmaya çalışılır. Michael Jordan ve Kobe Bryant, bu tekniğin ustaları olarak kabul edilmektedirler.
Temas Kurgulamak
(Drawing Contact)
Bu tekniğin mantığı bir savunma oyuncusunun savunmasından kurtulmak için faul çalınmasını sağlamaktır. Ayakları sabitlenmemiş halde olan savunma oyuncusuna yakınlaşmak ya da drive etmek tipik bir stratejidir. İki oyuncu vücut temasına girdiklerinde, defans aleyhine bir blok faul çalınabilir. Eğer savunma oyuncusu doğru bir set pozisyonunda ise, bu kez savunma lehine hücum oyuncusuna bir şarj (hücum) faul kararı çıkabilir. Bir temas kurgusunun diğer bir özelliği, önce bir yukarı aşağı şut aldatmasının (pump fake) ardından rakibe doğru sıçrayarak bir temas sağlamak ve ardından şut girişiminde bulunmaktır. Böylelikle bir lehte bir faul kararı elde edilebilir. Genellikle boyalı alandan bu şekilde yapılacak bir atış, isabet kaydetmesi durumunda hem sayı hem de ekstradan bir faul atışı hakkı elde edilmiş olur.