BASKETBOLDA TEMEL BİREBİR HAREKETLER

blog yazısı ekle !

BASKETBOLDA TEMEL BİREBİR HAREKETLER

BASKETBOLDA TEMEL BİREBİR HAREKETLER

Etkili birebir hücum hareketleri, basketboldaki en eğlenceli bölümlerden birisi olup, aynı zamanda karşılaşmalarda oyuncunun kendi imzasını taşıyacak olan, bir nevi özelleştirilmiş stilleri içerir. Birebir hareketlerin geliştirilmesi ve tekniklerin ustalıkla yapılabilir hale gelmesi için, yeteneklerden daha çok öncelikle gerekli olan zihin disiplininin kazanılması gerekmektedir.


Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !

Ankara Basketbol Kursları FiyatlarıAnkara Basketbol Kursları Fiyatları




Bir Hücum Tehdidi Haline Gelmek

Birebir tekniklerde etkili bir strateji sahibi olabilmek için birçok anahtar noktadan bahsedilebilir. Ancak, başarı merdivenlerini tırmanmaya yarayacak en temel iki özelliğin altı çizilmelidir.

  • Hücum pozisyonunu kontrol etmek: Korkulacak bir ofansif bir pozisyonun yakalanması demek, topa sahip olunduğu anda pota ile yüz yüze gelebilme fırsatına sahip olmak şeklinde açıklanabilir. Oyuncu, ayakları omuz genişliğinde açılmış, dizleri hafifçe bükük ve cephesi potaya dönük olacak vaziyette, basketbol topunu baskın elinde tutar. Bu duruş hali, oyuncunun adeta doğası haline gelmiş olmalıdır.
  • Şut ya da top sürmeye karar vermek: Hücum sırasında agresif ve kararlı olmak, birebir oyunun gereklerinden biridir. Hareketin tam ortasında durup ne yapacağına karar vermeye çalışan tereddütlü bir oyuncu, takımı için kırılgan bir zafiyet anlamına gelir. Basketbol topunu eline geçiren bir oyuncunun şut atacağını tahmin edebilen savunmacısı onun şutunu engelleyebilir ya da topla ilerlemeye devam edeceğini sezmesi halinde ise bu manevrasını engellemeye çalışabilir. Aynı zamanda, top avantajına sahip olmasına rağmen, çekingen bir oyun benimsemiş hücum ekibi üyesi, karşı tarafın defansını oldukça rahatlatacaktır. Bu yüzden, bir pas elde edildiği zaman, hücum tarafındaki her bir oyuncu, agresif, net ve keskin manevralara sahip bir oyun kurgusu ortaya koyabilmeli ve çeşitli olasılıklar karşısında şut atmaya ya da pozisyonu sürdürmeye devam etmeye her an karar verebilir dinamiklikte olmalıdır.

Öncelikle Basket Sayısını Hedeflemek
Top sürmenin iki nedeni olabilir: topu potaya biraz daha yaklaştırabilmek ya da zeminde isabetli sayı yapmaya alışılmış, avantajlı bir noktaya doğru ilerlemek. Bu iki durum dışında kalan tüm haller için, top sürmek gereksiz bir hareket olacaktır. En iyi hücum oyuncuları, bir pas elde ettikleri zaman, potaya yaklaşmaya ve mümkün olan en kısa zamanda bir basket sayısı elde etmeye çalışan oyunculardır. Bir amaca yönelik olarak top sürülmeye başlandığı anda, hücum oyuncusunu savunan rakip savunmacı da, onu engellemeye çalışacaktır. Top sürme sırasında, en kısa yoldan ve net bir stil geliştirerek sayıyı hedefleyen bir biçimde potaya yönelmek, ofans oyuncusunu savunan rakibini de saf dışı bırakacak güçte olabilmelidir. Fazla top sürmekten ya da çok fazla oyalanarak top kaybına yol açmaktan kaçınmak ve mümkün olan en kısa şekilde sayıya yönelmek, en doğru basket stratejisidir.

Top Sürerek Penetre Etmek

Bu hareket, hücum basketbolunun en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Basket sayısına gitmek, takım arkadaşına pas vermek ya da bir faul kurgulamak için, bulunan bir boşluk değerlendirilebilmelidir. Bu sayede, merkeze odaklanmış bir rakip defansın çökmesi sağlanabilir.
Bir kez hücum pozisyonu yakalandığı takdirde, hızlı bir ilk adım ve seri top sürme ile derhal etkili bir penetre başlatılmalıdır. Top süren oyuncu baskın olan yönünü ya da diğerini tercih edebilir. Oyuncuların kuvvetli olmayan ellerini geliştirmesi ve top sürme gibi manevralar sırasında etkin olarak kullanabilmesi, onları hücum için tehlikeli birer silah haline getirebilir ve aynı zamanda kullanacakları yanıltmacalar ile rakip savunmacıları şut esnasında kullanacakları ellerinden uzak tutmak için faydalı olabilir.
İlk adım, penetre olabilmek için anahtar hareket olacaktır. İlk adımın çıkış hızı, ilerleme hattı boyunca savunma oyuncusu ile korunması gereken mesafenin en önemli belirlenme anıdır. Aşağıdaki bazı hususlara dikkat edilmesinde yarar olabilir:


  • Rakiple mesafeyi açabilmek için baş ile yapılacak bir aldatmaca kullanılabilir.
  • İlerleme doğrultusuna göre atılacak adımı kuvvetlendirmek için, arka ayaktan destek alınabilir.
  • Arka ayak hareketlenmeden önce, zeminde kuvvetli bir driplinge başvurulabilir.
  • Vücudun rakip savunmacı ve top arasında kalmasına dikkat edilebilir.

Koridora doğru hızla ilerleyen bir oyuncunun savunmacısı yarım adımlık bir geri çekilme gerçekleştirdiğinde, boş bir koridor oluşabilir. Bu gibi durumlarda şut atışı için pozisyonun yeterince uygun olup olmadığı mutlak surette kontrol edilmelidir. Defansın hareketleri iyi bir şekilde okunarak, sunduğu fırsatlar çok iyi bir şekilde değerlendirilebilmelidir. Yarım adımlık bir geri çekilme ya da bir anlık bir göz kayması gibi basit hatalar, isabetli bir şut için yeterli bir fırsat olabilir. Eğer rakip takım oyuncusu agresif bir savunma sistemi takip ediyorsa, bu durumda hızlı bir adım atılarak, mümkün olan en seri şekilde ilerlemeye çalışılmalıdır.

Saplama Adımı Ve Şut Aldatması

Basketbolda, "Jab Step" adı verilen saplama adımı ve "Pump Fake" olarak adlandırılan ve rakibi aldatmaya yönelik hareketler, birebir olarak uygulanan en önemli yanıltmaca tekniklerinden ikisidir. Hızlı uygulanan bir saplama adımı, rakibi yalnızca bir an için sarsabilir ancak bu kısa süre, top sürerken rakiple arayı açabilmek ya da bir şut şansı için yeterli fırsatı oluşturacaktır. Bu gibi aldatmacalar gerektiğinden uzun süreli uygulanmamalıdır. Uygun şekilde takip edilen bir aldatma stratejisi, rakip için ciddi tehditler oluşturabilir ve sayıya giden yolda büyük bir yardımcı haline gelebilir.

Aynı zamanda "Shot Fake" de denilen pump fake aldatması, rakip savunma oyuncusunun hücumdaki şuta olan ilgisine bağlıdır. Birkaç manevranın ardında, basketbol topunu kavrayan hücum oyuncusu, topu başının ön kısmına doğru kaldırır. Bu hareketi mükemmel bir aldatmaca haline getirebilmek için bakışlarını potaya odaklayabilir. İyi kurgulanmış bir "şut aldatmacası" savunmacıyı derhal harekete geçmeye zorlayarak yarım adım hareket etmesine neden olacaktır; bu ufak manevra bile, hücum oyuncusuna etrafından dolanarak, kaçılabilecek bir açıklık bırakmaya yeterli olur.

Crossover Dripling

Bu teknik, top sürerken rakipten sıyrılabilmenin en önemli ve en bilinen yöntemlerinden birisidir. Birçok genç perimetre oyuncusu bu teknikte ustalaşabilmek için sayısız saatlerini harcamaktadırlar. Hızlı bir atlatma gerçekleştirebilmek için, bir yana doğru hafifçe kayarak rakip defans oyuncusu adeta ayağı üzerinde uyutulur ve ardından aniden ve keskin bir şekilde aksi yönde hareket edilerek ilerlemeye devam edilir. Karşıdaki bir oyuncuya karşı fiilen uygulanarak çalışıldığı takdirde, yeterli egzersiz yardımı ile bu taktik rakipleri atlatabilmek için kullanılan en temel ve şaşırtıcı hareketlerden birisi haline gelmektedir. Bir crossover dripling hareketi top sürülecek yönün aksi tarafına atılacak net bir aldatmaca hareketi ile başlar. Bu adım rakibin ilgisini çekecek ve onu hareketin başladığına inandıracak şekilde seri olmalıdır.

Bir diğer taktik olarak, ilk dripling manevrası bacakların arasında başlatılarak, top rakip savunmadan uzak tutulmaya çalışılabilir.

Oyunu Bir Üst Seviyeye Taşımak

Tipik bir basketbol karşılaşmasında, birçok savunma oyuncusu görünür olduğu ana değin kuvvetli birebir manevralarını göğüsleyebilmek için hazır değildir. Driplingle penetre olacak ve her an tehdit pozisyonları yakalayabilecek agresif bir hücum oyuncusu, basketbol topuna sahip olduğunda büyük bir avantajı da ele geçirmiş olarak kabul edilebilir. Gerçekte, agresif ve yeteneksiz bir hücum oyuncusu, çok yetenekli ancak agresif oynayamayan bir diğer oyuncudan daha güçlü bir tehdit imajına sahiptir.

Keskin bir birebir oyuncu olabilmek için olimpik düzeyde sıçrama kabiliyetine ya da ışık hızında gerçekleştirilecek bir ilk adıma gerek duyulmuyor olabilir. Yalnızca, aşağıdaki bazı ipuçlarını takip etmek ve bunları şahsi basketbol stili ile birlikte kurgulamak, yeterli düzeyde fırsatlar oluşturacaktır:

  • Agresif oynama cesareti
  • Birebir hareketlerde bireysel çalışmak
  • Her zaman hücum tehdidi pozisyonunda olabilmek
Eğer bu adımlar doğru ve net bir şekilde takip edilecek olursa, kısa bir zaman zarfında üstün yetenekli bir hücum stratejisi geliştirilerek, başarılı oyunlar çıkarılabilir.

Şekerspor 06 Spor Okulu Çayyolu

Çayyolu

devamını oku... Adres: Çayyolu Mahallesi 2677. Cadde Santra Konutları C Blok No:7 Çayyolu-Ankara

ParSport Club

Gölbaşı

devamını oku... Adres: Eymir Mahallesi 832. Sokak No:23/6 Gölbaşı-Ankara

Çaba Akademi

Yenimahalle

Çaba Akademi'de Basketbol, Voleybol ve Cimnastik Spor Okulu ve Takım antrenmanlarımız devam ediyor.

Çaba Akademiye ait Türkiye'nin ve Ankara'nın en büyük ve modern Spor Eğitim Merkezlerinden biri olan tesisimizde uzman eğitmen kadromuz ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Tesisimizde,
- 2 adet olimpik ölçülerde basketbol/volaybol sahası
- 1 adet tam donanımlı Bireysel Basketbol Antrenman Salonu
- 3 sahada toplam 12 basketbol potası
- Tam donanımlı ve ferah bir Cimnastik Salonu
- Atletik performans ve kondisyon merkezi
- 7 adet bağımsız soyunma odası
- Maç analizi ve video izleme odası
- Antrenmanları takip edebileceğiniz keyifli Cafe

ile 2600 m2 kapalı alanda çocuklarımıza nezih ve sıcak bir ortamda spora başlatmak ve spor yaptırmak için bütün imkanları sağladık.

Çaba Akademi tesisimizi ziyaret ederek ücretsiz deneme antrenmanlarımıza katılabilirsiniz.devamını oku...
Adres: Macun Mahallesi 201. Cadde No:3 Yenimahalle-Ankara

Fenerbahçe Spor Okulları Eryaman

Eryaman

devamını oku... Adres: 1. Meşrutiyet Caddesi Nacit Avcı Sokak No:1 Şehit Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi Spor Salonu Etimesgut - Ankara

Winner Club

Keçiören

devamını oku... Adres: Gün Sazak Caddesi No: 111/ A-B Keçiören - Ankara

Yeni Ufuklar Spor Kulübü

Eryaman

devamını oku... Adres: Tunahan Mahallesi 211. Cadde No:12 Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eryaman - Ankara

Filenin Sultanları Voleybol Okulları - Bilkent

Bilkent

devamını oku... Adres: Üniversiteler Mahallesi İhsan Doğramacı Bulvarı No:3 Sport İnternational Bilkent-Ankara

Anadolubeyi Spor Kulübü

Oran

devamını oku... Adres: Aşağı Dikmen Mahallesi 582. Sokak Oran - Ankara

Hidayet Türkoğlu Basketbol ve Spor Okulu - Oran

Oran

devamını oku... Adres: Hayri Çeçen Sokak No:4 Çankaya - Ankara

Hidayet Türkoğlu Basketbol ve Spor Okulları - Dikmen

Dikmen

Hidayet Türkoğlu Basketbol Okulları %50 İNDİRİM Fırsatından Yararlanmak için ankarasporokulları.net aracılığı ile aradığınızı belirtiniz.Hidayet Türkoğlu Basketbol Okulları önce iyi insan sonra iyi sporcu yetiştirmeyi hedeflemektedir.Amacımız ve Hedef Kitlemiz :
5-17 yaş arası spor yapan gençlerin daha bilinçli spor yapmalarını sağlamak ve tüm kulüplere hazır başarılı, disiplinli, bilinçli altyapı sporcuları yetiştirmek.

5-17 yaş arası spor yapmayan gençleri de Hidayet Türkoğlu önderliğinde spora başlatarak, kendilerine, ailelerine ve ülkesine yararlı sağlıklı bireyler haline getirmek. Hidayet Türkoğlu Basketbol ve Spor Okullarında amaç dostluğu, disiplini, spor yapmanın zevkini, paylaşmayı ve rekabeti zaman içinde çocuklarımıza öğretmektir. Uzman eğitmen, idareci ve antrenörlerimizle, Basketbol ve yaz spor kampında verilecek sosyal ve sportif eğitimler, çocuklarımızın daha sağlıklı bireyler olmaları için destek olacaktır.

Hidayet Türkoğlu Basketbol Okullarında çocuklarımızın tüm fiziksel özellikleri akademisyenler ve uzmanlar tarafından test edilecek ve çıkacak sonuçlara göre hem fiziki performanslarını arttırmak, gelişim süreçlerini hızlandırmak amaçlı antrenman programları ve beslenme programları çıkartılacaktır. Bunun sonrasında ise, tecrübeli antrenörlerden oluşan teknik kadromuz ile, basketbol seviyelerini çok üst seviyelere çıkarma imkanı bulacaklardır. Hidayet Türkoğlu basketbol Okulları yine Türkiye'de ilk defa yetenek seçimi ve performans testleri için Sporttech ekibiyle ortak çalışmaktadır. Yapılacak görsel eğitimler ile de basketbol bilgileri en üst seviyeye çıkartılacaktır...Hidayet Türkoğlu Basketbol Okulları'nda diğer bir amaç ise çocuklarımızın sporcu gibi disiplinli bir hayat yaşamaları için onlara verilecek, beslenme, davranış ve genel kültür dersleridir. Bu konularla ilgili detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz. Ankara Basketbol Kulübü tesislerinde gerçekleştireceğimiz HİDAYET TÜRKOĞLU BASKETBOL OKULUMUZ 4 Aralık 2010 tarihinde başlamıştır. Çalışma programımız Ankara Sorumlumuz Ozan BİLGİLİ tarafından hazırlanmış olup, Ozan BİLGİLİ'nin yakın gözetiminde antrenörlük ve pedagojik formasyon eğitimi almış antrenörlerle uygulanmaktadır. Her sporcunun eğitimi yakından takip edilmekte, bu gelişim düzenli aralıklarla kendisine ve ailesine rapor edilmektedir.

Ozan BİLGİLİ – Hidayet Türkoğlu Basketbol Okulları Ankara Sorumlusu Eğitim:·
Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu – Antrenörlük Eğitimi Bölümü·
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü – Antrenman ve Hareket Bilimi Kariyer:·
Efes Pilsen Basketbol Okulları·
Tofaş Basketbol Okulları – Kurucu Ortağı·
Five Star Basketball Camp (USA) - Antrenör·
Atılım Üniversitesi – Spor Koordinatörü·
Üniversite Sporları Federasyonu – Organizasyon Kurulu Üyesi·
Üniversite Sporları Federasyonu – İl Temsilcisi Yrd.·
Çankaya Üniversitesi - Antrenör·
Gazi Üniversitesi – Antrenör·
Mülkiye Spor Kulübü – Antrenör·
Ankaragücü SK – Antrenör·
TED Ankara Kolejliler – Antrenör·
Ankara Basketbol Kulübü – Basketbol Şube Sorumlusu

Hizmetlerimiz:·
Spor Psikoloğu
Videolu Eğitim
Lisanslı sporcu olma imkanı
Erkek ve Kız takımlar
Veliler için Kafeterya
Wireless Internet
Her Oyuncuya 1 Top· 8-10 Oyuncuya 1 Antrenör
Antropometrik ve Motorik Testler
Sürekli Sıcak Su
Yaş Kategorilerine Göre Gruplar:
Sabah Grupları: 09:00 – 10:15 1998 – 2001 Doğumlular
10:15 – 11:30 2002 - 2003 Doğumlular
10:15 – 11:30 2009 - 2010 Doğumlular
11:30 – 12:45 2007 - 2008 Doğumlular
12:45 – 14:00 2004 - 2005 - 2006 Doğumlular
14:00 – 15:15 2007 Doğumlular
15:15 – 16:30 2004 - 2005 - 2006 Doğumlular
16:30 - 17:45 2007 - 2008 - 2009 Doğumlular
5-17 Yaş arası Kız Erkek tüm çocuklara açıktırdevamını oku...
Adres: Ayrancı Aysel Yücetürk Anadolu Lisesi - (Dikmen polisevi kavşağı Shell benzinlik Arkası.) Selimiye caddesi 23/B Dikmen-Ankara

Ankara Spor Akademisi

Çankaya

devamını oku... Adres: Şehit Cengiz Karaca Mah. Kabil Caddesi No: 109 Çankaya - Ankara

Atakule Spor Akademisi

Çankaya

Serüvenimiz 2005 yılında Çankaya Spor Kulübü adı altında başlayıp, 2009 yılından itibaren Atakule Basketbol Akademisi olarak devam etmektedir. 6 – 17 yaş aralığında öğrencilerimize basketbol, voleybol, jimnastik ve futbol branşlarında hizmet vermekteyiz. Çocuklara, dostluğu, iyi iletişim kurmayı, takım ruhuyla çalışmayı, paylaşmayı, spor yapmanın disiplinini aşılayarak, hayatlarının her alanında kullanabilecekleri bir yaşam tarzı kazandırmayı amaçlamaktayız. Atakule Spor Akademisi olarak; küçük yaşlarda disiplinli hareket etmeyi, takım içinde var olmayı tecrübe eden çocukları, ilerde seçecekleri mesleklerde de bir adım önde olma düşüncesiyle yetiştirmekteyiz. Antrenman faaliyetlerimizin dışında öğrencilerimizin ders çalışmaları ve kitap okumaları için zaman ve mekan yaratmaya çalışarak, kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya ve hedeflerini gerçekleştirmeleri yönünde teşvik etmekteyiz. Kulüp takımlarımızın düzenli olarak yurt dışına turnuvalara katılmaları, çocuklarımızın hem eğitimsel hem de kültürel olarak gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Özel turnuvalarda ve resmi altyapı liglerinde lisanslı oyuncu olarak oynamalarına imkan sağlayarak, 15 kişilik antrenör kadromuzla, çocuklarımızı kendine güvenen, takım ruhuyla hareket edebilen, paylaşmanın gücünü anlayan ve spor disiplini kazanmış bireyler haline gelmeleri için çalışmaktayız.

http://www.atakulesporakademisi.com/
devamını oku...
Adres: Çankaya

Hidayet Türkoğlu Basketbol ve Spor Okulları - Bilkent

Bilkent

devamını oku... Adres: Üniversiteler Mahallesi İhsan Doğramacı Bulvarı No:3 Sport İnternational Bilkent-Ankara

Base Life Club

Çayyolu

devamını oku... Adres: Angora Caddesi No:209 Beysupark Çayyolu-Ankara

Hidayet Türkoğlu Basketbol ve Spor Okulu - İncek

İncek

devamını oku... Adres: Iğdır Caddesi No:13 Çankaya - Ankara

Başkent İz Spor Kulubü

100. Yıl

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1539. Sokak No:12 (Berfo Ana Parkı İçi) 100.Yıl - Ankara

Cedi Osman Academy Eryaman

Eryaman

devamını oku... Adres: Yeşilova Mahallesi 4016 Caddesi 2/3 Eryaman - Ankara

Atılım Basketbol Akademi

İncek

devamını oku... Adres: Kızılcaşar Mahallesi Atılım Üniversitesi Spor Salonu İncek-Ankara

Atakule Spor Kulübü Esat

Çankaya

devamını oku... Adres: Tunalı Caddesi No:2 Çankaya - Ankara

Meteoroloji Spor Kulübü

Keçiören

devamını oku... Adres: Kalaba Mahallesi Halıç Sokak No:1 Keçiören - Ankara



Sitemizdeki tüm Basketbol Kurslarına AnkaraSporMerkezleri.com İndirimini Sormayı Unutmayınız !

Ankara Basketbol Kursları FiyatlarıAnkara Basketbol Kursları Fiyatları